“Wat weet jij van het afsluiten van een uitvaartverzekering?”
Ik kreeg deze vraag de afgelopen dagen tweemaal. Reden om me er eens verder in te verdiepen en er dit blogje over te schrijven.
Ik heb natuurlijk vaak genoeg met een uitvaartverzekering te maken. Na een overlijden krijg ik polissen mee met het verzoek uit te zoeken hoeveel de verzekering waard is en deze dan te innen, maar dat gaat dus niet over het afsluiten van een polis.
Een begrafenis of crematie kost veel geld. De meeste mensen hebben onvoldoende spaargeld om de uitvaartrekening mee te betalen. Vandaar dat veel mensen een uitvaartverzekering hebben. De hierboven beschreven vraag kwam van mensen zonder uitvaartpolis die zich (op latere leeftijd) afvragen of ze er alsnog één moeten afsluiten. Er zijn veel verschillende verzekeringen met veel verschillende voorwaarden, ik waag me niet aan het doen van uitspraken welke beter is, ook omdat dat samenhangt met individuele wensen.
Maar veel uitvaartverzekeraars zijn tegelijk ook uitvaartondernemer. Dat vind ik een lastige, vaak schimmige combinatie. Als je een deuk rijdt in je auto, laat je je auto toch ook niet klakkeloos repareren door het schadebedrijf dat de autoverzekering je aanraadt? Nee, dan ga je naar je eigen garage.
Bedrijven die zowel in uitvaartverzekeringen als in -verzorging doen zoals Dela, Yarden of Monuta, hebben het liefst dat u gebruik maakt van hun eigen uitvaartonderneming. Dus staat op de polis een telefoonnummer dat u in geval van overlijden moet bellen. In de verwarring rond een overlijden wordt dat nummer vaak als eerste gebeld. Wanneer een familie dan aangeeft voor een andere ondernemer te kiezen wordt er geschermd met het feit dat dit altijd duurder is, dit is echter zelden het geval.
Bij uitvaartverzekeringen wordt onderscheid gemaakt tussen naturaverzekeringen en kapitaalverzekeringen. Een kapitaalverzekering keert een vrij te besteden bedrag uit. Een naturaverzekering keert ‘diensten’ uit. Dit betekent dat u dan verzekerd bent voor met name de diensten van de uitvaartverzorger, de kist en het vervoer. Een dergelijke verzekering is niet prettig als u in vrijheid keuzes wilt maken.
Veel mensen zijn voor hun uitvaart verzekerd zonder zich hier bewust van te zijn. Zij hebben een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering. Deze verzekering is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Deze verzekering zorgt ervoor dat dat gezin of partner na overlijden financieel goed achterblijft en kan dus gebruikt worden bij een uitvaart. Helaas hebben ook deze verzekeringen een groot ‘maar’. Want in tegenstelling tot een uitvaartverzekering keert deze verzekering niet uit wanneer u na de looptijd overlijdt.
Zowel overlijdensrisicoverzekeringen als uitvaartverzekeringen kunnen op latere leeftijd nog afgesloten worden (vanzelfsprekend tegen een hogere premie, dan bij een jong afgesloten verzekering). Wel moet er dan bijna altijd een gezondheidsverklaring afgegeven worden. Dit is nodig om het risico van vroegtijdig overlijden af te dekken. Sommige verzekeringen vragen dan een hogere premie, andere verzekeraars hebben speciale uitvaartfondsen, oftewel een speciale spaarrekening waar geld in gestort kan worden.
Hier vindt u meer informatie over overlijdensriscoverzekeringen.
Wanneer u googelt op ‘uitvaartverzekeringen vergelijken’ zijn er veel verschillende vergelijkingssites. Zij maken vooral vergelijkingen ten aanzien van de premiekosten.