Foto’s van de uitvaart. Vaak moeten mensen er niet aan denken wanneer ik ze dit voorstel. Mensen vinden het gebruikelijk dat een fotograaf uitgenodigd wordt bij een bruiloft, maar een uitvaartfotograaf bij een begrafenis? Dan kan niet!
Toch lijkt het steeds gebruikelijker dat aanwezigen hun telefoon pakken om foto’s te maken van de overledene, de afscheidsdienst of het graf. Selfies zijn ook hierbij populair.
Gelukkig overwegen steeds meer mensen de mogelijkheid van het inhuren van een fotograaf, zeker wanneer er kinderen bij het afscheid betrokken zijn.
Binnen de beroepsgroep van fotografie is rouw- of uitvaartfotografie of nog beter afscheidsfotografie zelfs een specialisatie geworden.
Dus kun je constateren dat een fotograaf niet ingehuurd wordt bij een uitvaart omdat er nog altijd een soort van taboe op rust. Daarnaast kost het natuurlijk extra geld. Een uitvaart kost sowieso al veel geld en extra is lang niet altijd beschikbaar.
Redenen om voor een afscheidsfotograaf te kiezen
- de belangrijkste is dat foto’s troost bieden, zien hoe de dag van het afscheid was, verduidelijkt en is troostrijk;
- er zijn altijd dingen die je niet mee krijgt, je hebt niet gezien dat sommige mensen er toch waren of bijvoorbeeld hoe vrienden huilend bij elkaar stonden;
- de fotograaf schiet professionele foto’s, die zijn anders dan die van een hobbyist; een goede fotograaf zie je niet;
- een afscheidsfotograaf is in staat om zowel het grote geheel als het detail op de foto te zetten;
- de fotograaf zal zeker ook emoties hebben, toch staat hij of zij verder van de situaties af als mensen uit eigen kring;
- een gunstige bijkomstigheid is dat door de aanwezigheid van een afscheidsfotograaf gasten vaak minder foto’s met hun telefoon maken;
- een fotoboek geeft de mogelijkheid om terug te kijken op de uitvaart. Dat kan heel fijn zijn. Het hoeft niet zo te zijn dat de fotograaf die maakt, hoewel deze vaak meer expertise heeft, het kan ook prettig zijn om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Kortom een afscheidsfotograaf biedt meer dan alleen een paar herinneringsplaatjes. Dit werd
op 19 augustus 2018 haarfijn uitgelegd in een reportage van het NOS Journaal.