Bloemen horen bij een uitvaart. Het is nog maar zelden dat er in de rouwkaart staat: ‘geen bezoek, geen bloemen’. Bij een uitvaart worden ze gebruikt als uiting van liefde. Uitvaartbloemen geven aan dat je aan de overledene denkt, ze tonen medeleven en bieden troost aan de nabestaanden.
Wanneer bloemen voor een overledene worden meegenomen naar een begrafenis dan plaatst de grafdelver ze na afloop op het net gesloten graf. Soms ook gooien belangstellenden bloemen of bloemblaadjes in plaats van zand op de kist. Na de begrafenis haal ik meestal de kaarten en linten van de grafstukken zodat het graf niet na een paar dagen een troosteloze aanblik biedt. Bovendien willen nabestaanden deze vaak als aandenken kunnen bewaren.
Na een crematieplechtigheid zijn er meer mogelijkheden waaruit de familie kan kiezen. Bloemen uit het bloemstuk van de naaste familie gaan mee op de kist. In Groningen worden daarna één of soms meerdere bloemstukken op de muur buiten het crematorium geplaatst. In De Boskamp in Assen kunnen familieleden, als zij dat willen, de bloemstukken in de tuin om het crematorium leggen. Soms wordt er voor gekozen om het bloemstuk op een begraafplaats te brengen, bij het graf van een familielid. Ook kiezen mensen ervoor om bloemen bij een monument te leggen, bijvoorbeeld dat van oorlogsslachtoffers of in Amsterdam bij het homomonument.
Ik zal altijd aan de familie vragen wat ze na de crematie met de bloemen willen. De vraag die ik daarbij stel is of de bloemen, gevoelsmatig, echt voor de overledene zijn, of dat het troost biedt om de bloemen thuis te hebben. In het laatste geval raad ik aan om met name de boeketten mee naar huis te nemen. Voor sommige mensen is het troostrijk om bloemen uit een uitvaartboeket te drogen. Heel attente mensen sturen een nabestaande op de verjaardag of de sterfdag van een dierbare een brief of kaartje, maar een klein boeket met dezelfde bloemen als voor het rouwstuk gebruikt werden, is ook erg speciaal.
Er zijn speciale bloemisten die naasten de gelegenheid geven om samen een afscheidsboeket of bloemstuk te maken. Iemand die dat heel goed kan is Bianca Venema van Bloemen Natuurlijk. Ook maakt zij heel persoonlijke grafstukken en kan zij de ruimte waar de uitvaartplechtigheid plaatsvindt aankleden.
Wanneer je zelf niet aanwezig kunt zijn bij een uitvaart, bijvoorbeeld doordat je in het buitenland bent, is het mogelijk om rouwboeketten te bestellen en te laten bezorgen aan huis bij de familie of rechtstreeks bij een uitvaartcentrum of crematorium. Dit kan bijvoorbeeld bij: Luyckx Uitvaartbloemen.